توصیه می شود برای خرید فرش، حتی المقدور مواقعی که بازار ساکت تر و خلوت تر است اقدام نمایید و پیش از خرید، به چند تجارتخانه ی معتبر فرش مراجعه کرده و براساس وضعیت و شرایط خود و نیز تسهیلاتی که فروشنده برای شما فراهم می نماید فرش مورد نظر خود را از میان مجموعه گوناگون فرش های آن ها انتخاب نمایید. دلیل توصیه ی ما بر مراجعه شما در زمان ساکت تر به بازار به این دلیل است که در این هنگام، شما می توانید با آزادی عمل بیشتر و نیز از روی سلیقه اقدام به انتخاب و خرید فرش نمایید. این نکته را در نظر داشته باشید که به هیچ وجه به طور مطلق، تسلیم نظر و سلیقه ی فروشنده نباشید؛ بلکه تنها از نظرات مشورتی آن ها در انتخاب فرش استفاده نمایید.

فرشی را برای خرید انتخاب کنید که براساس احتیاج شما و مناسب با بودجه ی در نظر گرفته ی شما و نیز باب سلیقه و خواسته ی شما باشد. در هنگام خرید فرش، اصلا برای سوال از فروشنده رودربایستی و خجالت نداشته باشید! از فروشنده بخواهید تمام فرش های در فرم و اندازه ی دلخواه شما را ورق بزند (نشان بدهد) تا شما بتوانید از میان آن ها، تخته فرش هایی که براساس سلیقه و نیازتان می باشند را انتخاب نمایید. توصیه می شود برای خرید فرش به مراکزی مراجعه کنید که به سلیقه ی مشتری احترام قایل هستند و شما در آن جا می توانید با آزادی عمل بیشتری فرش های مختلف را دیده و بدون هیچ گونه الزامی برای خرید، امتحان نمایید تا در نهایت فرش دلخواه و مورد نیازتان را خریداری کرده و به خانه بیاورید.

فرش دلخواه تان را از نظر اندازه و طرح بررسی نمایید!

یکی از مهمترین نکات به هنگام خرید فرش، توجه به اندازه های فرش می باشد؛ به طور کلی می توان از چندین سانتی متر اختلاف ناچیز در ابعاد قسمت های بالا و پایین یک فرش دستباف چشم پوشی کرد (این اختلاف به نوعی از ویژگی های یک فرش دستباف به حساب می آید) اما بیشتر از این مقدار به خصوص درباره ی قالیچه های کوچک و نفیس، به نوعی عیب فرش به حساب می آید. برای تشخیص تقارن طرح فرش می توانید فرش را از قسمت میانی تا کرده و این دو قسمت را روی هم قرار دهید؛ با این کار تقارن طرح فرش نسبت به محورهایی که از مرکز فرش می گذرد، تشخیص داده می شود. لازم به ذکر است که شما این کار را از با استفاده از متر و یا خط کش مدرج نیز می توانید انجام دهید؛ بدین صورت که به وسیله ی متر یا خط کش مدرج فاصله ی نقاط مختلف فرش را نسبت به یکدیگر بسنجید.

یکی دیگر از نکات مهم و قابل توجه، تقارن رنگ می باشد؛ تقارن رنگ در اشکال مختلف بافته شده بر روی فرش. نکته ی مهم دیگر که نیاز به دقت کافی دارد این است که اشکال طرح و موتیف ها در متن فرش به صورت ناتمام رها نشده باشد و نیز هر شاخه و خطی، امتداد و شکل طبیعی خود را داشته باشد و ناگهان در میان طرح فرش، تغییر یا قطع نشده باشد.

فرش مورد نظر خود را از نظر رنگ و ثبات رنگ در زیر نور طبیعی بررسی نمایید!

توصیه می شود فرش مورد نظر برای خرید را، در زیر نور طبیعی و از زوایای مختلف مورد مطالعه و بررسی قرار دهید. این نکته لازم به بیان است که معمولا رنگ یک فرش در جهت خواب آن تیره تر از جهت عکس خواب آن فرش می باشد؛ پس در نتیجه می توان گفت در جهت عکس خواب یک فرش، خطوط طرح به نحو مشخص تر و واضح تری دیده می شود.

به این موضوع توجه داشته باشید که بایستی رنگ یک فرش در تمام سطح آن، به صورت یکنواخت باشد؛ بخصوص در فرش های کف ساده، نباید اختلالات رنگی و نیز دو رنگی دیده شود. در نتیجه می توان گفت رنگ یک فرش، بایستی به اندازه ی لازم، کامل و غنی باشد و همچنین رنگ سطح فرش با قسمت انتهایی پرز فرش اختلافی نداشته باشد؛ زیرا وجود اختلاف رنگ بین این دو قسمت، بیانگر این مطلب است که فرش با استفاده از رنگ های جوهری رنگ شده است. شما می توانید برای اطمینان از صحت رنگ یک فرش، تکه پارچه ی مرطوبی را بر روی قسمت های رنگ دار مشکوک فرش بمالید! و از ثبات رنگ های آن فرش اطمینان کامل حاصل نمایید.

کیفیت پرز های یک فرش را چگونه بررسی کنیم؟

توصیه می شود یک فرش را از نظر کیفیت پرزهای آن نیز مورد بررسی قرار دهید. پرز های یک فرش مناسب بایستی درخشان، با دوام و نیز انعطاف پذیر باشد.

این نکته لازم به یادآوری است که فرش های با پرز نرم در مقایسه با فرش های با پرز ضخیم دارای دوام کمتری می باشند و همچنین از گونه از فرش ها، تمایل بیشتری به جذب خاک و گرد و غبار دارند و مانند فرش های دارای پرز خشن به سادگی تمیز نمی شوند.

پشت فرش را حتما مطالعه و بررسی نمایید!

پشت فرش مورد نظر برای خرید را، از لحاظ کوبیدگی پودها و نحوه ی تراکم و نیز یکنواختی طرح فرش بررسی نمایید. یکی مهمترین عوامل تاثیرگذار در انتخاب فرش مورد نظر، توجه به بافت یک فرش است؛ توصیه می شود برای بررسی چگونگی بافت یک فرش، قسمت پشت آن فرش را مورد مطالعه و بررسی قرار دهید زیرا در قسمت پشت یک فرش، کیفیت بافت آن فرش مشخص تر می باشد.

این نکته لازم به یادآوری است که برای آگاهی از بسیاری نکات درباره ی یک فرش، تنها بررسی رویه ی فرش کافی نیست؛ شما می توانید با مطالعه و بررسی پشت یک فرش بر بسیاری از موضوعات آگاهی یابید از جمله نحوه ی تراکم، تعداد گره های یک فرش و کوبیدگی پودها و همچنین یکنواخت بودن طرح فرش. همچنین شما می توانید به کمک یک ذره بین که به قابی مدرج به واحدهای اندازه گیری (شامل اینچ – سانتی متر) متصل شده است، شمارش دقیق گره ها را در واحد سطح انجام دهید. با استفاده از این وسیله شما می توانید تعداد گره ها را در طول و عرض یک قاب شمرده و سپس آن ها را در یکدیگر ضرب نمایید تا تعداد گره های موجود در واحد سطح یک فرش مشخص شود. به این مسیله توجه داشته باشید که این کار (یعنی شمارش گره ها) باید در کمال دقت و تمرکز انجام شود؛ زیرا اختلاف در شمارش (حتی یک و یا دو گره) باعث به وجود آمدن نتایجی غلط در محاسبات ما خواهد شد. برای جلوگیری از ایجاد اشتباه در شمارش و نیز صحت بیشتر محاسبه، توصیه می شود در چند نقطه ی مختلف از فرش، شمارش گره ها را انجام دهید و سپس معدل اعداد حاصل را ملاک برای محاسبه ی خود قرار دهید (به یاد داشته باشید که تراکم گره ها در قسمت های پایین فرش اغلب بیشتر از قسمت های بالایی آن فرش می باشد).

نکته ی مهم دیگر در رابطه با پود یک فرش این است که پود فرش های یک پوده معمولا هیچ وقت به چشم نمی آیند و فقط در فرش های دو پوده و بیشتر از آن است که در پشت فرش، امتداد پودها به چشم می خورند؛ فراموش نکنید چنانچه در یک فرش ردیف های بافته شده بهتر و مناسب تر کوبیده شده باشند پودها معمولا کمتر دیده می شوند.

از پوسیدگی و رفوشدگی فرش چه اطلاعاتی دارید؟

آیا می توانید پوسیدگی فرش را تشخیص بدهید؟ شما می توانید با مطالعه و بررسی قسمت پشت یک فرش، قسمت های دارای بافت ناجور و یا احتمالا رفو شده و یا پوسیده شده را به خوبی تشخیص بدهید. قسمت های رفو شده در یک فرش، محکم تر و نیز ریز تر از دیگر نقاط آن فرش می باشند و حتی می توانید با کمی تمرکز و دقت علایم سوزن خوردگی را در آن قسمت ها تشخیص دهید؛ لازم به ذکر است چنانچه یک فرش مشکوک به پوسیدگی را تا کنید! در قسمت های مشکوک به پوسیدگی، صدای خفیف مخصوص شکستگی به گوش می آید!

یکی از مهمترین موضوعاتی که برخی افراد از آن به اشتباه آگاهی دارند این است که ارتفاع پرز های یک فرش، معیاری برای ظرافت فرش نیست! توصیه می شود برای کنترل کیفیت پرز های یک فرش و چگونگی پرداخت آن ها، بایستی پرز های فرش را با دست مالش دهید و نیز توجه داشته باشید که ارتفاع پرز ها باید در قسمت های مختلف یک فرش، به یک اندازه بوده و اثری از موج در آن ها دیده نشود. می توان گفت از دلایل نامنظم بودن پرز های یک فرش، قالیشویی و  پرداخت نامنظم و نامناسب و شست شوی خشن و نیز نامناسب فرش می باشد.

فرش مورد نظر خود را از تجارت خانه های معتبر خریداری کنید!

به عنوان یکی از مهمترین و اساسی ترین توصیه ها، به یاد داشته باشید که هیچ وقت از افراد و نیز مکان های مشکوک و نامشخص، فرشی خریداری نکنید. فراموش نکنید برای جلوگیری از بروز گرفتاری های بعد از خرید فرش و از دادن نقدینگی خود، فرش مورد نیاز خود را حتی با قیمتی بالاتر از قیمت واقعی، از تجارت خانه های با سابقه و شهرت خوب و نیز معتبر و یا از موسسات و فروشندگان مجاز خریداری نمایید.

به یاد داشته باشید به هنگام خرید فرش بدون هیچ رودربایستی، حتما ورقه ی حاوی تمامی مشخصات فرش و نیز ضمانت نامه ی آن را، از فروشنده درخواست نمایید. این مدارک یعنی ورقه ی مشخصات فرش و ضمانت نامه ی فرش، در هنگام خرید و فروش بعدی یا حمل و نقل، یا حتی سرقت و بیمه ی فرش برای شما مورد نیاز خواهد بود. فراموش نکنید در ضمانت نامه ی فرش های نفیس و قدیمی بایستی علاوه بر مشخصات معمولی فرش، سال بافت فرش و در صورت امکان شجره نامه ی فرش نیز یادداشت شده باشد.

قالیشویی

بهترین راه جهت شتشوی فرش سپردن آن به قالیشویی معتبر می باشد تا با بهترین کیفیت فرض و قالی شما را بشورد

جهت مشاهده آگهی های قالیشویی به قسمت آگهی ها مراجعه نمایید.

فرشی مناسب و هماهنگ با دکوراسیون خانه ی خود خریداری کنید!

به هنگام خرید فرش، بایستی برخی اصول را درباره ی تناسب بین فرش و دکوراسیون منزل خود را در نظر بگیرید؛ این مسیله علاوه بر اینکه بیانگر سلیقه و ذوق شما می باشد، در نمود هر چه بهتر و بیشتر فرش و نیز دوام و پاکیزگی آن نیز تاثیری شگرف خواهد داشت. در این رابطه بهتر است عواملی گوناگون از جمله طرح فرش، بافت و رنگ را مورد توجه داشته باشید.

برای مثال نباید فرش های ظریف و کم دوام، فرش های ابریشمی، عتیقه و قدیمی و یا فرش های نفیس دارای زمینه ی روشن را در اتاق نهار خوری یا اتاق نشیمن و یا کودکان قرار دهید. محل مناسب برای استفاده از این گونه فرش ها معمولا اتاق های پذیرایی، کتابخانه و یا حتی اتاق خواب و یا به طور کلی می توان گفت اتاق های دارای رفت و آمد کم می باشد.

فرش های مورد استفاده در در اتاق نهار خوری باید در ابعادی باشد که پایه های صندلی های میز نهار خوری به طور کامل بر روی آن قرار گیرد؛ به بیان ساده تر می توان گفت ابعاد فرش بایستی به گونه ای باشد که از هر طرف حداقل 60 تا 80 سانتی متر بزرگ تر از اندازه های میز ناهارخوری مورد استفاده باشد.

به یاد داشته باشید در اتاق ها یا سالن های پذیرایی فرش مورد استفاده در مقابل کاناپه ها و مبل ها را در ابعادی انتخاب می نمایند که علاوه بر پوشش مساحت مورد نظر، مقداری از سطح فرش نیز در زیر پایه های کاناپه یا مبل قرار بگیرد. به هیچ وجه برای مفروش کردن مساحت باقی مانده در مقابل مبل ها و کاناپه ها از قالیچه استفاده ننمایید! زیرا این اقدام از نظر زیبایی تاثیری بسیار ناخوشایند و نامطلوب بر دکوراسیون منزل خواهد داشت.

توصیه می شود برای مفروش کردن اتاق خواب، از چند تخته قالیچه ی کوچک و یا حتی پاتختی های ترجیحا با رنگ روشن استفاده نمایید و به هیچ وجه از یک تخته فرش بزرگ که قسمت هایی از آن هم به زیر تخت خواب خواهد رفت! استفاده نکنید زیرا در این صورت منظره ای ناخوشایند در اتاق خواب شما ایجاد خواهد شد.

به هنگام انتخاب و خرید فرش، بایستی به موضوع طرح فرش نیز توجه لازم و کافی داشته باشید و براساس محل استفاده از فرش و شرایط، طرح آن را انتخاب نمایید؛ برای مثال شما می توانید در محل هایی که دارای مبلمان استیل و تزیین شده می باشند از فرش های با طرح های گلدار و نیز فرش های با طرح های هندسی استفاده نمایید، و همچنین در محل ها و آپارتمان هایی که مبلمان آن ها از نوع مدرن می باشد، بهتر است از فرش های با طرح هندسی و شاخه شکسته استفاده نمایید؛ می توان گفت این انتخاب ها به فضای مورد نظر شما، زیبایی بیشتر و جلوه ی بهتری میبخشد. همچنین توصیه می شود از فرش های طرح ترنج دار در سالن های پذیرایی و در کل در محل هایی که نقش ترنج آن ها در معرض دید کامل بیننده باشد و نیز از قالی های با طرح سرتاسری و یا حتی خنثی در سالن های پذیرایی و نشیمن و نهار خوری و نیز کتابخانه می توانید استفاده نمایید و برای منظره ای زیبا را برای منزل خود بیافرینید.