همانطور که شما نیز می دانید گرمازدگی، یکی از مهمترین مشکلاتی است که مسافران، طبیعت گردان و همچنین ماجراجویان در سفرهای تابستانی خود با آن مواجه می شوند. البته لازم به ذکر است در بسیاری از موارد این قبیل گرمازدگی ها، گرمازدگی نبوده و تنها با استراحتی کوتاه و مفید برطرف می شوند. اما گاهی اوقات نیز برخی از گرمازدگی ها بسیار جدی بوده و عدم برخورد صحیح و منطقی با آن ها، عوارض خطرناک و جبران ناپذیری را می تواند به دنبال داشته باشد.
به طور معمول، گرمازدگی سبب بروز عوارض زیر می گردد:
خستگی های بسیار شدید و مفرط
بروز کرامپ های عضلانی ناشی از گرمای شدید
و همچنین هیپوترمی در اثر گرمازدگی
خستگی های بسیار شدید و مفرط ناشی از گرما
این وضعیت هنگامی پیش می آید که فرد به دلیل قرار گرفتن در معرض گرمای شدید و سوزان، مقادیر بسیار زیادی آب و نیز نمک را از طریق تعرق شدید و فراوان از دست بدهد. در این وضعیت، شکایت بیماران به طور معمول موارد زیر است: تهوع و استفراغ، سردرد، سرگیجه های همراه با بروز اختلال در بینایی. می توان گفت در این شرایط، کمک های اولیه شامل موارد زیر است: خوراندن آب و نمک به فرد گرمازده و همچنین قرار دادن فرد بیمار گرمازده در یک جای خنک. توجه داشته باشید در صورت وجود حالت تهوع و نیز استفراغ شدید و یا بعضی موارد بیهوش شدن فرد گرمازده، تزریق سرم امری مهم و ضروری است.
بروز کرامپ های عضلانی ناشی از گرمای شدید
توجه داشته باشید بروز این وضعیت شامل اسپاسم عضلات ارادی بدن به سبب تخلیه ی الکترولیت ها می باشد؛ این اتفاق زمانی رخ می دهد که فرد به دلیل قرار گرفتن در معرض گرمای شدید، دچار تعرق بسیار زیاد و شدید شده و بدن اش مقدار زیادی آب و نمک از دست بدهد و سپس بوسیله نوشیدن مقداری زیادی آب، کمبود مایعات بدن خود آن هم بدون توجه به کمبود میزان نمک در بدن، جبران نماید. در این چنین شرایطی بایستی کمک های اولیه شامل خوراندن مقداری نمک به فرد بیمار و همچنین انتقال فرد بیمار گرمازده به جای خنک و حتی در صورت نیاز تزریق سرم انجام گیرد.
هیپوترمی در اثر گرمازدگی
توجه داشته باشید ممکن است در موقعیت های بسیار گرم به ویژه در آب و هوای مرطوب و شرجی (یعنی بدون باد) هیپوترمی ظاهر شود. در چنین شرایطی درجه ی حرارت بدن شخص به بالای 40 درجه ی سانتی گراد می رود و تنظیم حرارت بدن دچار اختلال می گردد. در هیپوترمی ممکن است علائمی همچون تشنج و یا حتی اغما ظاهر شود. در عارضه ی هیپوترمی، ناحیه ی هیپوتالاموس شخص دچار بدکاری شده و به این دلیل که شخص بیمار عرق نمی کند (به دلیل شرایط محیط) پوست وی گرم و خشک می گردد. بهتر است بدانید در این چنین شرایطی کاهش آب بدن و نیز میزان الکترولیت ها شدید نیست.
در این چنین وضعیتی، بایستی سریعا به خنک کردن شخص بیمار بپردازید. در این عارضه، مهمترین و اساسی ترین مسئله، کاهش درجه حرارت بدن شخص آن هم به صورت سریع است. توجه داشته باشید ممکن است در در صورت پایین نیامدن درجه حرارت بدن بیمار، پیامدها و اتفاقات خطرناک و یا حتی مرگ متوجه شخص مصدوم می شود؛ به همین دلیل بایستی نهایت تلاش خود را نمایید تا از هر راه ممکن بتوانید دمای بدن شخص بیمار را پایین آورید.